Fazer haluaa vähentää vihapuheen määrää ja puuttuu siihen toiminnassaan konkreettisilla teoilla. Viestinviejänä on suomalaisten rakastama Fazerin Sininen, jonka syksyn Pieni pala rakkautta -kampanja keskeyttää ilkeilyä netissä tekoälyn avulla ja muistuttaa solvaavan puheen haitoista.

Näen Fazer Experience vierailukeskuksessa päivittäin innokkaita ryhmiä, jotka silmät loistaen ovat tulossa vierailulle. Suomalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa harjoitellaan riitojen sopimista ja toisten kunnioittamista. Suomalaisen rauhanvälityksen avulla puolestaan ratkotaan vaikeita konflikteja maailman haastavimmilla kriisialueilla. Nuoresta asti opeteltu osaaminen sovittelussa voi kehittyä tärkeäksi kansalaistaidoksi, joka helpottaa ihmisten kohtaamisia vaikeissa tilanteissa.

Vierailukeskuksen näyttelyssä on Fazer Talk -yhteiskuntafoorumi, jossa teemana on tällä hetkellä Ahtisaari-päivien harjoitus ”Riidat ratkaistaan puhumalla”. Siinä pyydetään ryhmästä yhtä henkilöä laittamaan käden nyrkkiin ja toisilla on noin ½ minuuttia aikaa saada nyrkki auki vapaaksi valitsemallaan tavalla. Paras ratkaisu löytyy jo otsikossa: pyydä toista avaamaan nyrkkinsä. Niin yksinkertaista se on. Asioiden ratkaisu puhumalla on paljon väkikeinoja tehokkaampaa eikä kenellekään tule paha mieli eikä ketään satu.

Lovebot Blue etsii ja keskeyttää ilkeää puhetta puolestamme 

Olisi ihanaa, jos kaikki voisivat olla kavereita keskenään, mutta valitettavasti suomalaisessakin yhteiskunnassa esiintyy vihanpitoa varsinkin netissä. Suomaisten rakastama Fazerin Sininen haluaa rohkeasti puuttua vihapuheeseen ja vähentää sitä. Syksyn Pieni pala rakkautta -kampanjassa on otettu avuksi tekoälyä hyödyntävä Lovebot Blue, joka etsii verkossa tapahtuvaa loukkaavaa keskustelua ja keskeyttää sitä ihmisten puolesta.

 

Mitä itse voi tehdä?

Tästä pupun näkökulmasta jo yli kaksi vuotta vierailukeskuksen iloista hyörinää seuranneena olen sitä mieltä, että me kaikki voimme edistää hyvää mieltä omalla toiminnallamme. Kiltteys on paljon coolimpaa kuin äkäisyys. Tiedän, että joskus jonkun käytös ottaa päähän, mutta silloin kannattaa laskea sataan ennen kuin alkaa moittia muita. Oma väsymys tai harmitus eivät ole riittäviä syitä olla ikävä muille. Vanha kunnon neuvo on käyttäytyä toisia kohtaan niin kuin toivoisi heidän käyttäytyvän sinua kohtaan. Yhteiskunnassa esiintyvän keskeyttämisen tarpeessa olevasta vihapuheesta voi Lovebot Bluen lisäksi kuka tahansa vinkata osoitteessa www.fazer.fi/pienipalarakkautta. Fazerin Sininen -suklaalevy kulkee teemaa kunnioittaen syksyn ajan nimellä ”Pieni pala rakkautta”.